Η Δίκη των Δικαστών * Νίκος Κούρκουλος

Έτος Παραγωγής: 1974
Είδος: ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
Σκηνοθέτης:  ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ ΠΑΝΟΣ
Σενάριο:ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ ΠΑΝΟΣ
Παραγωγή:ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ
Ηθοποιοί:ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ, ΤΣΑΓΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΝΑΝΕΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΖΩΡΑΣ, ΜΥΡΑΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΕΣΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΡΕΥΜΑΤΑΣ ΜΑΚΗΣ, ΠΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΨΑΡΡΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
Βραβεία-Διακρίσεις: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ) 1974  ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (Σταύρος Κελεσίδης-Μακιγιάζ)

Υπόθεση:

Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο…

Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν την καθ’ υπαγόρευση από το παλάτι –μέσω των τριών αντιβασιλέων Άρμανσμπεργκ, Μάουερ και Έιντεκ– καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων.

Οι Βαυαροί διατάζουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, κι αυτός απαγγέλλει κατηγορία εναντίον τους, με αποτέλεσμα να συρθούν στα μπουντρούμια των φυλακών και να δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, τελικά όμως να αθωωθούν πανηγυρικά.

 


Η Ταινία:

Η δίκη των Δικαστών

Κωδικός Αρχείων (Password) logicmadness

 

 

.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: